Thursday, August 9, 2012

SEBAB-SEBAB MEMBELI EMAS

1. Pulangan yang lebih tinggi berbanding ASB @ pelaburan lain

 

Emas adalah pelaburan yang berpotensi memberikan pulangan  yang lebih lumayan berbanding    ASB, Tabung Haji dan unit trust. Walau bagaimanapun, kenaikan harga emas tidak boleh dibandingkan dengan instrumen pelaburan yang lain dalam jangka masa yang singkat.

 

2. Emas digunakan untuk tujuan simpanan bermatlamat

Emas disimpan bagi mencapai objektif tertentu. Selepas objektif dicapai maka emas tersebut dijual dan tidak lagi disimpan. 

 

3. Emas mengelakkan kebocoran wang

Jika ada wang sebanyak RM100 ribu maka banyak idea datang untuk menghabiskan wang tersebut. Tapi kalau wang tersebut ditukarkan kepada emas, maka tak boleh belanja sesuka hati. 

 

4. Emas sebagai aset @ harta

Aset adalah harta yang nilainya semakin naik. Contoh harta berbentuk aset ialah tanah, emas dan perak, rumah sewa, perniagaan dan harta intelek. Kelebihan emas adalah ia adalah harta yang mudah dikumpulkan secara kecil-kecilan berbanding tanah atau rumah.  Emas boleh dibeli dalam kuantiti yang kecil (contohnya 1 dinar, 10 gram, 20 gram).  Asal ada duit, tukar jadi harta emas.

 

  5. Emas boleh memberikan keuntungan jangka masa pendek

Emas adalah komoditi yang didagangkan di pasaran antarabangsa dan harga emas ada turun naiknya. Walaupun harga emas adalah “long term bullish” atau meningkat untuk jangkamasa panjang, namun dalam jangka masa pendek harga emas boleh jatuh banyak (buying opportunity).  Keuntungan boleh diraih sekiranya ada kemahiran analisis teknikal atau pun menggunakan sejarah harga emas (historical price) untuk mengenal pasti peluang memborong.

Setiap individu ada sebab tersendiri membeli emas.  Walau apa pun sebabnya, yang pasti mesti untung!

Beli emas sekarang!  Jangan tunggu kerana harga emas akan sentiasa meningkat.  Jika pun harga emas turun, penurunannya hanya sedikit dan tidak akan turun seperti harga hari ini.

Hubungi Hiriyati di talian 0193804477.

Jika anda terus ke cawangan Public Gold untuk membeli emas atau jadi dealer, catatkan dalam borang nama introducer HIRIYATI BINTI ABD. GHALIB PG025395.   Harga emas adalah tetap, tetapi jika anda tidak  mencatat nama introducer, komisyen TIDAK akan diperolehi oleh sesiapa.  Tapi, jika catatkan saya sebagai introducer, kita sama-sama dapat komisyen .
Terima kasih.

No comments: